І лунає романс. Український

Пам’ятаєте знамените гоголівське: “Чи знаєте ви українську ніч?” І відповідь геніального українця: “Ні, не знаєте ви українську ніч”. А далі розгорнута розповідь про принади і таїни чудової природи рідного для Миколи Васильовича краю.

Ці рядки з повісті “Майська ніч або Втоплена” згадалися, коли я побував на вечорі українського романсу. Його провела доцент нашого університету, заслужена артистка України Світлана Іванівна Мирвода в літературному будинку-музеї Тараса Шевченка.

Сказати, що присутні мало що знають про український романс, не випадає. Адже це були викладачі загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, коледжів та вишів, журналісти, зокрема й ті, що дружать із поетичною творчістю. Але відома в Україні співачка настільки повно і яскраво розповідала про зародження та поширення в народі одного з потужних пісенних пластів, що байдужих до оповіді не було. Своєрідна лекція-бесіда доповнювалась чудовим виконанням відомих і не дуже відомих вітчизняних романсів.

“Не питай, чого в мене заплакані очі” належить до тих перлин української ліричної пісні, які нерідко виконують чимало співаків. Але більшість слухачів лекції-бесіди вперше дізнались, що був у вірша з такою назвою автор, досить відомий в Україні письменник, учений, громадський і релігійний діяч. Це Іван Огієнко, котрий у молодші, ще дореволюційні в Україні роки написав поезію, що стала народною піснею, точніше романсом. До речі, народ удосконалив текст, залишивши в ньому тільки ліричні моменти – болісні переживання за втраченим коханням.

А як же обійти хоча б один романс за поезією Тараса Григоровича Шевченка? Сучасний український композитор Олександр Ткаченко написав музику до відомого вірша “Якби зустрілися ми знову?” В його основі – реальні події з життя геніального поета – кохання до Ганни Закревської, яке, на жаль, не стало (і не могло стати) взаємним.

У творчому доробку співачки є чимало романсів сучасних українських поетів і композиторів, зокрема, О. Балабка, Л. Петрової та інших. Вони теж прозвучали на вечорі, який став своєрідним пісенним майстер-класом.

Випускник нашого університету Руслан Іщенко запропонував слухачам пісню “Біля двору знов розквітли вишні”. Цей романс – результат творчої співдружності відповідального редактора університетської газети Анатолія Урбана і викладача музичної школи на Кіровоградщині, батька випускниці нашого вишу Віктора Терещенка.

Вечір завершився спільним виконанням дуже відомих широкому загалу романсів, зокрема “Чом ти не прийшов”, “Тече річка невеличка”, “Гуцулка Ксеня”.

Загалом атмосфера на вечорі була патріотично піднесеною. Слухачі доторкнулись – серцем і свідомістю – до невичерпної скарбниці української народної творчості.

Власна інформація

Джерело: Газета «Університет «Україна» №7-8, 2014